Konsumtion av mode

Kom in på dehär texten publicerad av Aftonbladet 23 mars 2016. Sex timmar dusch ller ett par nya jeans? Intressant läsning och ett Vake-Up-Call på hur mycket det faktiskt tär på vår miljö när vi konsumerar kläder, så därför vill jag säga och önskar att prioritera era köp, köp med eftertanke och värna/älska era produkter för att öka dess livscykel och inte hamna som avfallshantering efter knappa månader.. 

Så kan din klädbudget rädda miljön

Åtta kilo. 
Så mycket textilier slänger vi i Sverige per person – varje år. 
Och miljöpåverkan är stor. 
– Om man får upp ögonen för det så kanske man tänker sig för innan man slänger sina kläder, säger Ingegerd Svantesson på Avfall Sverige.

Samtidigt som 8 kilo kläder hamnar i soporna köper vi 15 kilo nytt. För att tillverka 1 kilo bomull kan det krävas så mycket som 7 kilo kemikalier. 
Och det är inte när textilierna hamnar i soporna som den största miljöpåverkan sker, utan just i själva framställningen.

– Att odla bomull kräver mycket vatten och kemikalier, och sen krävs det ännu mer vatten för att tillverka plaggen – lägg sen till långa transportsträckor. När plagget når butiken har det redan haft en otrolig miljöpåverkan, säger Ingegerd Svantesson, kommunikatör på branschorganisationen Avfall Sverige.

Återvinn dina plagg

Hon tror att det finns en stor okunskap bland konsumenterna om vilken påverkan kläd- och textilshopping har. 
– Det är nog inte bekant för de flesta hur mycket vatten och kemikalier som går åt. Om man får upp ögonen för det så kanske man tänker sig för innan man slänger sina kläder. Försök konsumera på ett sådant sätt att du också kan använda nya kläder tillsammans med det du redan har, säger Ingegerd Svantesson.

Och tröttnar du – lämna in på secondhand, ge bort till en vän eller sälj det vidare. 
Har du slitit ut plagget så att det är trasigt, kan du lämna in det på kommunens återvinningscentral eller på till exempel Hemtex eller H&M, som samlar in textilier för återvinning. Som tack får du rabattkuponger att använda i butik.
– Vissa textilier blir fönsterputstrasor men det finns också försök med att återanvända fibrerna. Men vissa producenter säljer sina textilier igen, säger Ingegerd Svantesson.

Klädbytardagen gör succé

Tillhör du dem som aldrig sätter foten i en secondhand-butik kanske Klädbytardagen kan locka att våga använda plaggen som redan använts, i stället för att köpa nytt. 
I år infaller Naturskyddsföreningens initiativ Klädbytardagen den 16 april och förra årets siffror är imponerande – på 109 olika platser runt om i Sverige fick 44 500 använda plagg en ny ägare. 
– Man kan också ordna egna klädbytardagar och då vet man ju vem som burit plagget innan. Det finns dessutom klädbibliotek runt om i landet där man mot en avgift kan låna kläder och sen lämna tillbaka, säger Ingegerd Svantesson.
Med den lilla insatsen att öka ett plaggs livslängd från 2,2 år till 3,1 år, visar undersökningar att vi kan minska klimatpåverkan med 27 procent och vattenanvändningen med 33 procent. Och om varje svensk skulle strypa sin klädbudget med bara 500 kronor per år, skulle vi kapa koldioxidutsläppen med 360 000 ton. Det motsvarar 125 000 bilisters årliga resande. 

.......................................................................................................

Dina plagg i siffror

 -Ett par nya jeans motsvarar 4600 liter vatten. Det motsvarar över sex timmar i duschen, 30 bad i badkar eller 24 personers dagliga vattenförbrukning i Sverige. 
 -En ny festklänning motsvarar tre timmars användning av en hårfön. 
 -Skippa ett par nya jeans, tröja, t-shirt och strumpor per år, och minska din årliga vattenförbrukning med över 10 000 liter. Det motsvarar sju spolningar på toaletten varje dag i ett år. Dessutom minskar du dina koldioxidutsläpp med 17 kilo per år, vilket motsvarar utsläppen för ett SJ 2000-tåg som kör mellan Stockholm och Karlstad.

 

Så funkar Klädbytardagen

  -Du tar med dig max tio fina och fräscha plagg (antalet plagg kan variera lokalt). 

  -För varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg.

  -På en del platser ska du lämna in dina plagg innan själva klädbytardagen. Exakt vad som gäller kommer att stå i den lokala informationen.

  -Plagg som ingen väljer skänks till en lokal secondhand-butik. Du får inte tillbaka kläderna. 
  -Klädbytardagen anordnas i år den 16 april på fler än 60 orter mellan Trelleborg i söder och Haparanda i norr.

.......................................................................................................

0 kommentarer