Inspireras av starka kvinnor

"JAG VILL STÄRKA KVINNOR ÖVER HELA VÄRLDEN”

 

 

Ingenjören Stina Andersson tröttnade 
på smärtan kvinnor 
i högklackat har lärt 
sig att stå ut med. Hundratusentals 3D-skannade fötter, 
ett lån från NASA:s rymdfarkoster och en italiensk skofabrik 
senare lanserar hon varumärket Stinaa.J. Ladies, let’s dance!

Blunda och föreställ dig de finaste av italienska, läderdoftande traditioner från det milanesiska sko-distriktet. Tänk sedan på en multifunktionell rymdfarkost inredd med världens mest stötdämpande material, utvecklat och patenterat av självaste Nasa. Kombinera de två ytterligheterna, liksom låt dem smälta samman, och du har Stina Anderssons affärsidé framför (eller kanske på) dina fötter. Med ett
elegant grepp runt klacken på en av de ceriserosa pumpsen i mjuk mocka ser sig vd:n och grundaren av Stinaa. J omkring i pop up-butiken och intygar att det ligger kärlek och stor expertis bakom varenda sko på de mässingsbeklädda hyllorna. Att det döljer sig 30 år av ortopedteknisk utveckling bakom 8-centimeters-klacken hon har i sin hand är nästintill omöjligt att se.

– Du anar inte hur mycket jag önskar att de här skorna fanns när jag själv gifte mig. Jag klarade mig halvvägs genom middagen innan jag sparkade av mig klackarna och dansade barfota resten av kvällen, säger Stina.

Kan man säga att det var blåsorna och de brännande fotsulorna som blev startskottet på din nya karriär?

– Exakt. Jag älskar känslan som ett par högklackade skor ger mig, men jag tröttnade på att få ont i fötterna. Dessutom kände jag av problem med både knän och rygg. Det fick mig att ifrågasätta branschen som sådan. Hur kan man designa skor för oss kvinnor endast baserat på utseende, utan en tanke på hur vi mår i dem? En av våra största skodesigners har vid tillfälle sagt att det är meningen att kvinnor ska få ont i fötterna av att bära hans skor. Det är så otroligt provocerande. För mig är den högklackade skon en maktsymbol, jag ville ge tillbaka den till oss kvinnor och bestämde mig för att hitta en lösning.

Gick du typ raka vägen in och sa upp dig från PR-byrån där du jobbade, eller hur gick det till?

– Jag hade länge drömt om att starta eget men inte riktigt vågat ta steget. Jag trivdes med mitt dåvarande jobb och när jag fick erbjudandet om fast anställning visste jag att jag stod i ett karriärmässigt vägskäl. Jag tvekade in i det sista. Strax innan jag skulle träffa min chef ringde jag en vän och frågade om jag skulle våga hoppa … och jag hoppade!

Du var den klassiska duktiga flickan i klassrummet hemma i det lilla samhället utanför Sundsvall. Klipp till karriärist i Stockholm, är du fortfarande ”duktig”?

– Det tror jag. Jag kämpar fortfarande med prestationskrav och vill alltid göra alla nöjda. Skillnaden är att jag har självförtroende att stå upp för mig själv och mina åsikter nu. I dag duckar jag inte en konflikt.

Hundratusentals 3D-skannade fötter från europeiska ortopedtekniker la grunden till Stinaa. J, berätta!

– Startskottet var min första lunch med Peter Hedström, vår ortopedtekniska expert. Jag hade en vision, han hade en lösning och jag startade bolaget veckan därpå. Stinaa. J grundades 2015 och lanserades 2016, men tekniken har arbetats fram under tre decennier. Peter har behandlat kvinnor och män i 30 år, och under den tiden har han samlat ihop en unik databas från hela världen. Det är den datan tillsammans med hans kunskap som ligger till grund för våra patenterade lösningar.

Italienskt hantverk i kombination med världens mest stötdämpande material från NASA. Ni gör inga vanliga skor direkt?

– Vi bygger våra skor inifrån och ut och tar medvetna beslut i varje steg för att skapa en så anatomiskt korrekt och stöttande sko som möjligt. Sulan tillverkas av NASA:s stötdämpande material på ett recept som är framtaget av vår ortopedexpert. Men det fina är att det inte syns på designen.

Hur får man med en gigantisk organisation som NASA på en sådan här grej?

– NASA ligger bakom en mängd olika material som de har forskat fram till sina verksamheter. Vissa av dessa patenterade material har de gjort tillgängliga för externa aktörer, som det som våra sulor är tillverkade av.

Även ni har patent på era lösningar, hur gör man för att få det?

– Det är en lång och tidskrävande process. För oss tog det nästan ett år att få vårt fösta patent godkänt. Man börjar med att utreda sannolikheten att patentet kommer gå igenom – är det tillräckligt unikt? Nästa steg är att beskriva det där unika i text och bild. Sedan utreds ansökan av patentverket under några månader. Det är vanligt att man får komplettera med ytterligare information under tiden.

Det måste varit nervöst att vänta på beskedet?

– Förstås. Vi har investerat otroligt mycket tid och kunskap i våra patent och det hade känts väldigt jobbigt att inte kunna skydda vår teknologi. Det var en enorm lättnad när jag till slut fick hålla godkännandet i min hand. Vi lämnade in en ansökan för ytterligare ett patent i höstas som vi nu nervöst väntar svar på.

Din satsning är så modig … och omfattande. Tvekade du någonsin?

– Klart att jag har känt att jag kanske har tagit mig vatten över huvudet ibland. Men jag är civilingenjör i grunden och att lösa problem är min naturliga drivkraft. Så här i efterhand räcker det med att möta en kund som skiner upp efter att ha provat en sko. Många som kommer in här har inte haft klackar på flera år. Det känns speciellt att hjälpa dem tillbaka till känslan som klackarna ger.

Men i dag är du mer modedesigner än ingenjör?

– Ja, det kan man ju säga, men jag har turen att kunna skissa med ord i stället för med papper och penna. När vi tar fram en ny design åker jag ner till fabriken i Italien och så går vi igenom allt tillsammans. Expertisen som bor mellan väggarna där är helt otrolig, jag har fått lära mig ett fantastiskt hantverk.

Hur finansierar man en sådan här apparat?

– Jag och min man Johan är tillsammans de största investerarna. Han är ordförande och jag är vd. Vi bollar idéer vid middagsbordet men investerarfrågor tar vi vid våra formella styrelsemöten tillsammans med de övriga aktieägarna. J:et i varumärkesnamnet står för Johan. Han är min stöttepelare och det är han som har inspirerat mig till att driva eget. Vi har en fem månaders bebis där hemma så det har förstås varit en utmaning för oss att bolla det samtidigt som vi lanserat Stinaa.J. Men det har gått bra, man ska inte underskatta hur mycket jobb man kan få gjort under en barnvagnspromenad.

Vad har varit den största utmaningen?

– Att kombinera mode med det ortopediska. Att få två ytterligheter att prata med varandra när den förs-ta reaktionen från båda parter var att det aldrig skulle gå. Nu är utmaningen att få kvinnor som redan köper skor i den här prisklassen att förstå att de borde investera lite mer i sig själva.

Går du själv i högklackat hela dagarna nu?

– Absolut! Men jag varierar höga klackar med våra låga skor. Jag går lätt Djurgården runt i våra ballerinaskor, de klassas som ortopediska och kan faktiskt läka både hälsporre och ryggproblem.

Vad är nästa move?

– Snart är vi redo att expandera till nya marknader och håller tummarna för att det blir verklighet under 2017. Målet är att ”empower” och stärka kvinnor över hela världen. Problemet är ju minst sagt globalt.

Drömfötter att pryda?

– Michelle Obamas. Hon är den ultimata powerkvinnan!

design fashion feminism konsumtion
0 kommentarer

Prestationsångest

Hur känner ni igen er med prestationsångest? I senaste avsnittet av I Nöd Och Lust av Petra & Linn pratas om bl.a. prestationsångest P. känner inför sitt mål att göra det bästa jobbet allltid. 
 
Prestationsångest är rädsla för att misslyckas eller rädsla för att man inte ska lyckas leva upp till sina egna eller andras förväntningar. En ångest liknande upplevelse som personer kan få i samband med att de förväntas prestera något där andra personer har förväntningar på personen. Det kan vara allt från att hålla tal till att utföra större arbeten. Det är stor risk för prestationsångest när man får för höga krav på sig som man känner att man inte kan leva upp till. Prestationsångest räknas inte som en psykiatrisk diagnos, men man kan ändå må psykiskt dåligt.
 
Jag känner jätte mycket igen mig i prestationsångest just när det kommer till att skapa och designa något personligt som sedan skall presenteras, visas upp och accepteras av någon annan. Jag är jätte rädd för kritik samtidigt som jag älskar det. Jag anser att kritik är bättre än beröm eftersom man lär sig, får riktig feedback och bara kan göra bättre. Alla vill ju växa och utveckla sig bättre. Ett av mitt problem är att jag tar kritiken personligen, jag överför kritiken på mig själv personligen. En hypotes med att jag tar kritiken personligen grundar sig väl då i en lägre självkänsla eller självförtroende, jag tror inte på min egen kunskap och begåvning? Jag vet att det jag skapar och designar faller majoriteten i tycke, man alla inte och så skall det ju vara, alla är vi olika. Jag är perfektionist och strävar efter att bli 100% nöjd med allt, vilket tar energi, tid och resulterar i många projekt som jag inte velat visa upp pga att jag inte är helt nöjd och även rädd för att andra ska se felen och kritisera dessa. Jag får beslutsångest för val och alternativ jag gör genom processen som tar så länge, allt från att göra en söm synlig eller inte på ett plagg kan ta så länge, och sedan välja vilket utseende en söm skall ha. En beslutsångest som skapar prestationsångesten över att det finns så många val och möjligheter att jag blir rädd att välja fel. Men vad är då bättre, att inte leverera något alls och inte kunna växa eller att visa halvdanta projekt och få feedback till att utvecklas? 
 
Jag vill bli bättre på att Våga. Våga sätta mig över denna prestationsångest rädsla och slänga ut arbeten som är bra, men enligt mig inte perfekta. Jag vill Våga pröva och göra flera misstag än att aldrig prova. Jag vill bli bättre på att ta kritik av arbeten, men inte personligen. 
 
 
LessIsMore design fashion
0 kommentarer

En hållbar vardagsgarderob

 

Satsa på en bra garderob i vardagen & sätt grunden för en mer hållbar framtid!

Hållbarhet är superviktigt, och i fokus för hela modebranschen just nu. I artkeln "Så skaffar du dig en bra och hållbar vardagsgarderob" skriven av Nina Campioni 28.4.2017 för ELLE Sverige intervjuas grundaren till modesajten "Makeitlast" Emma Elwin, där hållbarhet är en av de viktigaste grundstenarna. [Hela artikeln hittar ni HÄR

"Att kunden har makt finns det inga tveksamheter om. Men med makt följer också ett ansvar. Ett ansvar att påverka och ett ansvar att tänka efter.

– För mig så handlar hållbarhet mycket om att utvärdera vad jag faktiskt använder och har nytta av. Många gånger kan man köpa saker som egentligen är helt onödiga för en, menar Emma Elwin, grundare av modesajten Make It Last.

“Åh, jag har inget att ha på mig!!!” skriker man in i en överfull garderob. Någon som känner igen sig? Trots att man säkert redan har en topp för varje dag i månaden så finns det ändå ett behov efter något nytt så fort det vankas fest. Det här är ett tankesätt som Emma Elwin, tillsammans med Lisa Corneliusson, på Make it Last vill ändra på. Emma har själv implementerat ett hållbart tänk i sin garderob.

– Jag brukar ha som regel att nya plagg måste matcha med minst 5 stycken jag redan har i garderoben. På så vis vet jag att jag kommer få användning för det. Försök tänka långsiktigt både när det kommer till kvalité och design när du handlar, jag försöker också tänka att jag ska vilja ha på mig det här plagget även om flera år.

Hur fixar man bäst en bra och hållbar vardagsgarderob?

– För mig så har det handlat mycket om att utvärdera vad jag faktiskt använder och har nytta av. Många gånger kan man köpa saker som egentligen är helt onödiga för en. I dag finns det ett sånt otroligt stort sortiment av basplagg som är gjorda på hållbara material så att börja med att se över sin basgarderob brukar vara något som du kommer ha nytta av i framtiden. Satsa på funktionella plagg av hög kvalité i klassisk design. För att göra din garderob personlig kan du fynda designplagg och annat kul second hand, vilket inte bara är snällare mot miljön utan ofta också plånboken, säger Emma Elwin.

Och vad bör man ha i en basgarderob då?

– Det är såklart personligt men i min basgarderob finns bomullsskjortor till vardags och en svart silkesskjorta till fest. Ett par blåjeans, ett par vita jeans och ett par svarta ullslacks. Därtill ett par enkla t-shirtar i neutrala färger och stickade polotröjor och crewneck tröjor är också något jag använder nästan varje dag. Till höst och vinter tycker jag en klassisk peacoat i ull är den ultimata investeringen och till sommaren har jag en beige regnrock. För att sen göra sin look personlig tycker jag det är fint att addera accessoarer som man ärvt eller fyndat second hand.

* * *

EMMAS BÄSTA TIPS

Smarta och enkla tips för en mer hållbar garderob

  • Shoppa smart. Planera din garderob och dina investeringar. Gå igenom vad du saknar i din garderob. Bestäm dig för ett plagg som du ska investera i och försöka att inte bli förförd av ett trendplagg som du inte alls behöver.
  • Sugen på trender? Kolla av vintage butiker eller online sajter som säljer vintage och secondhand. Många trender kommer igen och du sparar både pengar och vinner stilpoäng på att hitta ett unikt vintage plagg som sätter trenden.
  • Basen är allt. Det finns inget som är så tacksamt som att ha en riktigt bra basgarderob att luta sig mot dagar då inspirationen tryter. Skjortor, t-shirts, stickade tröjor och jeans i klassiska snitt är inte bara något som håller över tid utan är saker som enkelt kan bäras vid alla tillfällen och i alla åldrar.

Kolla etiketten

  • Leta efter Better cotton eller andra miljöcertifikat i plaggets etiketter. Många kedjor har idag ett hållbart initiativ eller en hel kollektion för medvetet val. Fråga efter plagg som är gjorda av Lyocell/Tencel, ekologiskt bomull eller återvunnet material. Eller satsa på material som har klarar slitage bra som ull, linne eller hampa.
  • Tidlös design. Det finns plagg som aldrig verkar gå ur tiden stilmässigt. Satsa på dem.
  • Ta hand om dina plagg och skor. Lappa, laga och justera. Är du osäker på att göra det själv, hitta en riktigt bra skräddare och skomakare.
  • Swopping. Hur många plagg har du garderoben som du inte använt på ett år? Då är det kanske dags att byta ut dem! Ordna ett swoppingkalas! One persons trash is another ones treasure.
  • Tvätta smart! Större delen av användaren tvättar sönder sina plagg genom att köra dem på alldeles för höga temperaturer för ofta. Gör till en vana att vädra dina kläder istället".
 
#design #elle #fashion #hållbarhet
0 kommentarer