P-piller & vad detta gör mot oss kvinnor

Vad anser ni om p-piller? Sjv tycker jag inte om att mata en kropp med mediciner eller andra piller, oavsätt om det är en panadol för smärta eller kapslar fyllda med vitaminer.. Jag tror att kroppen är skapad att behandla och bearbeta sin egen smärta och sina egna symptom, kalla på kost den behöver och signalera när den mår bra VS dåligt.. När något gör ont i kroppen, är det ett tecken på att man själv inte mår bra, fysiskt eller psykiskt, att då istället ändra sin levnadsvana är lösningen, istället för att bearbeta problemet med en kvick-fix tablett.. 

Det psykiska välmåendet är lika viktigt som det fysiska.. Allt från stress, bekymmer, rädsla, oro, ångest, ohälsosam kost, dålig sömn, lite motion, hjärtekross, hjärtesorg, smutsig luft.. Allt som gör ont för kropp och själ, vilket visar sig på olika sätt.. Detta är min teori, troligen ligger det mycke sanning i detta, men även fel, ibland behövs mediciner och tack och lov för forskning som skapat dessa.. Jag kan inte uttala mig heller om smärtlindrande eller mediciner jag anser är "kvick-fix" eftersom jag har turen att aldrig drabbas av huvudvärk, sällan ont i kroppen, sällan förkyld eller andra sjukdomar..

............................................

Men till denna artikel nedan, att äta p-piller.. Jag har alltid tänkt att p-piller rubbar kroppens egna system, att när den får ett piller som detta, inte vet varken ut eller in med sig själv. Kroppen blir lite lurad och förvirrad och tappar sig lite bland egna hormoner och de som kommer från tabletterna.. Vist har p-pille fördelar, men även nackdelar.. 

Att kvinnor skall "tvingas" äta piller för att kunna njuta och samtidit skydda sig själva är en tanke jag inte gillar, speciellt när man inte vet 100% vad detta gör mot oss, vår kropp, hälsa och välmående.. Även dagen efter piller är något jag ät tveksam mot. I podden I Nöd Och Lust av Linn och Petra pratades om dagen efter piller, hur detta inte alls är ett säkert kort att inte bli gravid efter samlag, hur det kan bidra till att inte kunna bli gravid i framtiden om man tagit för många gånger, eller kan det? Vem vet hur säker forskningen är, är det rykte eller hypoteser, hur är forskningen gjord? Några veckor efter att jag lyssnat på deras avsnitt berättade en vän att hon hade tagit ett dagen efter och trodde att situationen var räddad, tre månader senare fick hon gå igenom den stora processen som dagen efter pillret inte hade lyckats med. Förutom den smärtsamma tanken av hela situationen, valet, att ha burit och skapat något i tre månader, kostnaden av hela processen och den fysiska och värre, psykiska smärtan, blödningarna, återhämtningen, bearbetningen, acceptansen av situationen.. Allt..

Eftersom, vad jag nu förstått, ett dagen efter piller endast skjuter upp en ägglossning, men det är inte ett säkert kort för att lösa en oväntad graviditet, undrar jag hur i helvete det kan heta dagen efter piller och varför alla tror att detta är ett säkert kort dagen efter utan vidare bekymmer de kommande månaderna?.. 

Jag blir arg, ledsen, orolig, bitter och mycket mera när jag tänker på detta med preventinmedel.. Män som inte förstår, som tycker kvinnor gnäller angående preventinmedel, summor vi tvingas sätta ut på preventinmedel, tid, engagemang, obekväma situationer, jobbiga stunder, jobbiga perioder och levnadsvanor.. Sen, summan av allt, vet vi inte ens vad dessa piller gör mot oss fysiskt eller psykiskt, kroppsligt med svullnad, finnar, håravfall och allt det känslomässigt okontrollerbara.. 

Läs artikeln, läs mera på om p-piller och säkra sexdagar, menstruationscykel och allt annat om kvinnokroppen.. Jag själv är så dålig på detta eftersom jag inte känner av humörsvängningar, godissug eller PMS som vissa har tydliga drag av. Dock är något så viktigt som förståelsen av sin egen kropp aldrig skada. 

Artikel av ELLE, skriven av Lisa Segerson och hittas HÄR och på Elle.se

 

 
 
#kvinnor #p-piller hälsa inödochlust preventinmedel
18 kommentarer
madabouttea.se

Det stämmer tyvärr, har själv märkt det på mig. Jag har depression och ångest och den har blivit starkare pga p-piller dock vet jag inte vad man annars skulle ha istället då allt innehåller hormoner..

Svar: Sant, som jag sa tidigare också och en teori jag tror på.. känner man så stor skillnad med och utan p-piller tror jag denna variant är fel för ens kropp, det finns andra preventin som kanske innehåller nästan exakt samma hormoner och allt men som kroppen kanske samarbetar mycket bättre med.. testa dig fram och tala med alla vänner vad de har eller hur de sköter situationen.. Boka helg med vin och sexprat så kommer många lösningar och heta diskussioner upp till ytan! Kram till dig!
Emma Simons

Sanna

Innan vi fick vår son som nu är två år gammal hade jag ätit p-piller i drygt 14 år. Jag har alltid varit en människa med mycket humör på olika vis. I omgångar har jag mått riktigt pyton och detta oftast i samband med mens. När jag sedan slutade med P-piller blev jag som en helt ny människa. Jag mådde bra och kände att jag var mig själv. Men det var ju först då jag fattade att det var hormonerna som jag stoppade i mig som var felet. Så jag säger aldrig mer P-piller. Det är kondom för hela slanten numera. /Sanna, tossiafamiljen.se

Svar: Grattis till dig Sanna och så intressant att höra din sida av ämnet!
Emma Simons

Hanna

Jag slutade att äta p-piller just för att jag mådde riktigt dåligt av dem.

Svar: Blir så glad av så mångas olika respons, så intressant ämne och hur alla väljer att se, känna och tycka! Hoppas Hanna att du hittade andra lösningar på situationen för att inte gå miste om allt annat! Kram
Emma Simons

Bea

Det är tyvärr inget nytt att man når psykiskt dåligt av p-piller, man blir oftast varnad för det innan man börjar äta tabletterna.
Jag själv mådde så dåligt att min dåvarande kille blev orolig för mitt liv då jag redan kämpade med en depression.

Svar: Ledsen att höra, alla reagerar olika, endel sämre, andra inga kännetecken alls på varken fysiska eller psykiska symptom.. orättvist men på samma gång tänker jag att om man mår extra dåligt av en sort borde man undersöka andra preventin som skulle matcha sin egen kropp bättre.. Jag tror att det finns lösningar för alla och man måste bara hitta den rätta lösningen. Livet skall levas och njutas oavsätt små käppar i hjulen, så hoppas du hittat en bättre lösning om du inte redan hittat den redan.. Jag tror denna finns, så gräv djupare! Pepp till dig Bea!
Emma Simons

Elin

Allting är farligt nu för tiden. Att äta, att sova, att träna, att käka ppiller och en massa annat. I Sverige så sjunker antalet barnfödslar kraftigt och ett sätt att vända den trenden är att slå ner på det som är mest använt idag. Inte så länge sen så skrevs det om spiralen och att allt fler killar steriliserade sig. Åtminstone med ppiller har vi tjejer ett val att sluta med dom när vi vill bli med barn. Personligen så tar jag hellre lite dåligt humör och små irriterande stunder och har möjlighet att välja när jag känner mig mogen för nästa barn. Jag vill kunna ha sex när och var jag vill utan att oroa mig för att nått händer. Säkra dagar fungerar inte och kådis med den man varit med känns bara tomt och den gummistroppen håller inga säkerhets garantier då den går sönder. Jag har turen att ha en kille som skulle kunna tänka sig ppiller för killar och ta såna, men då är MITT val att bli med barn borta. Jag struntar i alla dessa farlighets studier. Ha det fint 😊

Svar: Du har sant i allt du säger, & skall man tro på allt man läser, ser & hör skulle man bli galen.. Finns inga rätt eller fel i något bara alla egnas val och prioriteringar om allt man själv väljer.. Men hatar och är lite skrämd av att inte känna till alla sanningar och fakta om saker och ting för att sedan kunna ta sin egen konversation och argumentation med sig själv.
Emma Simons

Katta

Jag slutade med p-piller och märkte otrolig skillnad, var som att bli en ny människa! Blev så mycket gladare och mindre ångest, oro m.m. Jättebra att det här uppmärksammas!! Det borde verkligen göras mer forskning. Tack för att du skriver om det :)

Svar: Vad glad för din respons! & jätte roligt att du ger din syn av saken baserad på egen erfarenhet, borde absolut tas upp mera, varför sägs det inget om detta i skolan? Iaf i min skola togs inte preventinmedel och dess biverkningar upp på annat uppmärksammat sätt även om det var mindre forskning gjord då.. Sköt om dig och glad att du känner dig bättre! <3
Emma Simons

Jennifer Queen

Exakt därför jag tog mitt beslut för någon vecka sedan att sluta med mina p-piller. Min ångest blev så intensiv efter att började med dem.
Nu är jag utan preventivmedel och blir det åka-av så får killen skydda sig ;)
Jätte bra inlägg!

Svar: Skrattar och apploderar! Roligt att höra och tack för din åsikt! <3
Emma Simons

Evelina Östlund

Jag slutade med p piller då jag dem gjorde att min ångest och mina panikattacker förvärrades. Fick veta av min barnmorska, efter att jag slutat, att jag inte ska äta P piller för att dem dukar på min hormonbalans.

Svar: Precis, men varför kommer detta inte fram extra tydligt och poängteras mera. Barnmorska och alla vill naturligtvis allas väl, inte skrämma upp en med negativa [för en del deprimerande] bieffekter.. men jag tycker denna punkt borde utforskas och göras mera medveten till unga [även äldre].. också andra alternativa preventinmedel för att undvika att någon skall behöva upptäcka en depression som är "åtgärdbar" i detta fall.. Hoppas allt är bra med dig Evelina nu! <3
Emma Simons

Carro

Tycker inte alls om p-piller. När jag åt det sist för 4 år sen ungefär påverkade det mitt humör något otroligt och såklart mådde jag piss över det. Eftersom jag alltid kände mig arg och irriterad. Usch nä vill inte proppa i min kropp en massa hormoner :/

Svar: Samma åsikt som du att inte ge min kropp något den inte är medveten om som rubbar dennes egna system. Tack för din åsikt Carro! <3
Emma Simons

Evelina Östlund

Sv; tack. Jo det har blivit bättre sen jag bytte till spiral. En annan biverkning om en använder P piller med östrogen eller gulkroppshormon i är att ens kropp reagerar på det som om en äter hormontillskott. Vilket gör att kroppen börjar producera mer testosteron, vilket över tid kan resultera i att en får mer maskulina drag. Så som ökad hårväxt över kroppen. Detta är inte negativt för alla men för vissa kan det leda till ytterligare sämre mående.

Svar: Just de, något jag hört men lyckats förtränga, tack för påminnelsen <3
Emma Simons

Terez

Känner helt igen mig oxå har varit deppig, likgiltig, trött, sullen, finnig, gråt mild, ingen sexlust och kanske andra saker sen ja satte in 5års spiraled för 1,5 år sen. Hade samma biverkningar då jag åt p-piller mellan 17-27 men de insåg jag ju inte för än ja slutade. Hur ska man kunna veta att man är trött deppig och finnig då man är tonnårs trött deppig och finnig. Inte heller viste ja hur min sexlust såg ut. Fast ja inser ju i efterhand att ja var mer sugen på min dåvarande kille innan ja började med pillerna.
Nu har ja precis bytt till koppar spiral. Visst finns oron om kraftiga blödningar, men ja tänker testa funkar de inte så blir de kondom och sterelisering så småningom.
Tycker att de är ett jätte viktigt ämne som de här börjat pratats mer om men de behövs mer! Kan de vara en orsak till att de fortfarande är sån obalans bland höga possitioner I yrkeslivet. För hur ska man orka ha drivkraften att slå sig fram på marknaden när man e trött och deppig och känner sig likgiltig? De kanske e placebo men ja känner mig redan piggare! Faktum är att ja aldrig skulle skrivit de här inlägget för en vecka sen då ja hade hormonspiralen! Ja skulle ha tänkt kanske senare.
Ja kände mig deppig are redan samma dag som ja satte in spiralen tänkte att de går nog över kanske var de för att ja slutade amma I samma veva?
Visst e de så att de funkar jätte bra för vissa och så är de ju vi är alla olika. Men precis som med alla andra läkemedel så är de viktigt att känna till eventuellt biverkningar vilket ja tycker sjukvården är väldigt dålig att prata om ja hoppas att de beror på okunskap.
Till "Elin" som själv vill bestämma då hon ska bli gravid: Borde inte graviditet vara ett gemnsamt beslut med din partner? Annars så är insiminering ett alternativ såklart. De kan ju vi kvinnor bestämma själv nu förtiden ☺️. Även om de e vi kvinnor som till största del får drass med preventivmel tjafset så är de ju inte den enskilda killens fel att samhället fokuserat på hormoner för tjejer.
Finns mycket mer att säga, men komentaren är redan för lång. Jätte bra skriver!

Svar: Oj så glad jag blir just Nu av DINA ord! De senaste dagarna har jag känt mig nere, lite ledsen utan orsak och grå i själen.. eftersom jag inte påverkas av någon cykel i större grad eller äter hormoner hör det inte till ämnet nu, men du gör mig glad av din åsikt, och, att mina ord verkligen gett någon respons och uppmärksamhet.. Jag började tvivla på att det var fel av mig att skriva om detta ämne som det finns tusen tankar kring och inga rätt eller fel, dock en stor majoritet som följer en ström.. Haft en liten inspirationstorka men går nu genast igång men åsikter, tankar och ideer till saker att skriva och samla mera kunskap kring! Du verkar ha klara bollar i luften och erfarenheter om du även har barn nu och gått igenom olika stadier av även graviditetshormonerna, vilka jag sett genom min syster kan vara rena mardrömmen ena sekunden och nästa en dans på rosor.. Tack för dina ord, din inspiration till mera pepp om att fortsätta behandla ämnet och börja tala öppen och högt om detta..
Var tidigare på kvällspromenad med en vän som studerar ekonomi och vill utbilda sig högt.. hon var så positiv när hon berättade hur många procent av kvinnorna som faktiskt har den högsta tjänsten inom banker i Finland.. en tacksam procent.. Jag frågade hur många av dessa kvinnor hon tror är lyckliga i sitt arbete, sin livsposition, hur är andelen procent av utbrändhet bland dessa kvinnor och deras civiltillstånd,, det blev en tystnad och ett svar att så hade hon inte vänt på situationen..

Kanske inte hör hit, men kom på detta samtal nu eftersom jag börjar fundera hur dessa karriärskvinnor också som du nämnde i dina ord -"För hur ska man orka ha drivkraften att slå sig fram på marknaden när man e trött och deppig och känner sig likgiltig?" Jag undrar, hur ska man orka slå sig fram i karriären med dessa hormoner i obalans och på botten?

Tack för dina ord Terez <3
Emma Simons

M. Tvångssyndrom

Det är inte alltid så lätt att bara "ändra" sig. Ibland behövs medicin. Jag har egen erfarenhet av Tvångssyndrom/OCD, ångest och har fått behandling med medicin och KBT vilket har fungerat bra för mig. Det är viktigt att man har en läkare som följer upp medicineringen.

Svar: Det är sant, man borde alltid fråga kunniga insatta i detta men även tala med bekanta hur de förhåller sig till preventin och deras egna erfarenheter. Jag önskar det skulle finnas "naturliga" piller, eller piller som inte skapar annan rubbning eller påverkan i vår kropp än där den skall fungera.. Tacka forskning för allt de utvecklat, och hela tiden kommer på nya mediciner som är främjande för oss. Ta hand om dig, kämpa till att våga släppa tvångss./ocd´n (jag har ingen erfarenhet av detta men hoppas du förstår min tanke när jag säger att inte gå miste av livet här och nu) <3
Emma Simons

M. Tvångssyndrom

Tack snälla! All medicin är inte dålig, det är bara det jag ville säga och ibland behövs det.

Svar: Alldeles rätt i det, jag har syskon som behöver viktig medicin för deras överlevnad, som hjälper dem men också skapar mindre bieffekter... så summa summarium är dessa piller överlevnad.. men jag ogillar p-piller och bieffekter som man inte själv är medveten om.. Tack för din kloka åsikt och medvetenhet <3
Emma Simons

Glamgeek

Jättebra att detta uppmärksammas. Vet många som blir hjälpa av ppiller men så är det ju inte för alla. Själv blödde jag i flera månader av piller, mer än jag blödde efter min förlossning.Inte så kul.

Svar: Min teori är att olika sorter är bra för olika kroppar. Som med allt lämpar sig en del sorter för en del kroppar osv. Bäst är väl att testa sig fram, läsa på och lyssna till sin egen kropp och reaktioner, inte följa strömmen av trender, vänner eller råd av andra. Tack för att du delar med dig! <3
Emma Simons

Mimmi

Jag har ätit ppiller i ca tjugo år och under tiden har jag bara hört skräckhistorier om blodproppar, cancer och dålig hy!

Nu vill jag lyfta fram några fördelar vilket gör att jag fortsätter käka dem tills klimakteriet;

- billigt läkemedel (kan det innebära att dyrare alternativ marknadsförs som bättre!?)
- minskar risken för cancer i äggstockar, tarmar och livmoder
- för mig skyddar de mot cystor (ofarliga, men gör jäkligt ont), vilket i princip kan ha hjälpt mig att bli gravid när jag har gjort uppehåll
- Jag slipper PMS och mensen också (gör ej uppehåll längre)

Jag tycker det är dags att lyfta fram de positiva effekterna ppiller visst har och vilken påverkan det har haft för kvinnors frigörelse. Visst är det inte naturligt att äta hormoner, men det naturliga är ju egentligen att föda en massa ungar. Och hur det påverkade kvinnors liv och mående behöver vi inte backa särskilt långt bak i historien för att få reda på.

Svar: Tack för responsen, du har helt rätt och det är sant, det finns för och nackdelar med allt. Jag har själv vänner som väljer att äta p-piller för att detta ger en balans i deras hormoner, humör och lindrar acne. Med andra ord, som då reagerar positivt med läkemedlet. De som däremot inte reagerar positivt borde bli medvetna om att detta preventiv inte är lämpliga för deras kropp utan att de borde testa andra alternativ. Hela medvetenheten och val av olika preventiv borde bli tydligare så att man kan anpassa sin egen kropp till rätt sort så många inte skulle gå miste om mera livskvalite och glädje.
Emma Simons

Henrietta

Gud vad intressant att läsa att så många blir negativt påverkade av p-piller, för själv så känner jag HELT tvärtom! Jag har nu ätit p-piller i nästan 1 år för kraftig dysmenorre (stavning?!) och adenomyos, och jag har aldrig mått bättre! Innan jag började så led jag en vecka varje månad med fruktansvärda smärtor, dåligt humör och allmänt obehag. Nu så har mitt humör stabiliserats, jag känner mig gladare och piggare, och jag slipper det där helvetet varje månad! Till och med min hy har blivit så mycket bättre! Såklart att alla upplever det olika, men för mig har p-piller varit en riktig saviour!! Dock så tycker jag att studien de förde på dessa kvinnor kan ge lite felaktiga resultat! För de första månaderna för mig var väldigt besvärliga. Kroppen hade ju inte vant sig än! Jag hade en långdragen mens i början, och sen små blödningar då och då. Humöret gick upp och ner osv.. Men somsagt, har aldrig mått bättre nu!

Svar: Hej Henrietta! Tack för din feedback, jag är så glad att många berättat om sina egna erfarenheter av p-piller! Många har positiva bakgrunder, att de preventinen har passat dem och andra helt tvärtom! Efter att jag läste artikeln fick jag helt skräck för detta piller, men sen har jag fått många positiva reaktioner av att det verkligen gett mera levnadsglädje och stabiliserat kroppens egna hormoner i balans. Mina egna tankar har ändrats lite kring p-piller, men jag önskar en ung, omedveten och fortfarande vilsen själ skulle förstå att allt passar inte för alla och testa sig fram vad som passar hen bäst och vara uppmärksam på sitt eget mående och anpassningar till olika alternativ. Roligt att höra din positiva förståelse här, ta hand om dig <3
Emma Simons

Sofie

Skrev just själv ett inlägg om hur kopparspiralen fått mig att må.. På FB finns en grupp med 2500 medlemmar som vi alla ser tydliga samband med användandet av kopparspiral, och vårt mående. Så, välj inte kopparspiral istället!
Här är mitt inlägg;
http://sofieshjarta.blogg.se/2017/august/den-ofarliga-kopparspiralen-har-gjort-mig-utmattad.html

Svar: tack för dina tankar och bra skrivet ! :)
Emma Simons

Charlotte

Det pratas väldigt lite om pessar (hehe, får inte till fnutten över a'et). Har detta fenomenala preventivmedel helt glömts bort? När jag bad om det på mvc var det bara en av minst fyra anställda som kunde hjälpa mig att prova ut den. De hade haft EN person som bett om det för två år sen och vem vet hur länge d var dessförinnan. När jag läste på om pessar hade de flesta samma erfarenhet: det är ett jättebra preventivmedel som det tråkigt nog pratas väldigt lite om och många vet inte ens vad det är. Vi började i alla fall med det för ett par år sedan. Bästa som hänt oss på det planet! Så mycket smidigare än kondom, som dessutom inte funkar för min man (vi har provat kvinnokondom oxå, vilket inte heller funkade för oss). Man slipper ha hormoner i sig vilket jag vägrat från första början, och inget är "ivägen" och "emellan". Billigt och snällt mot miljön oxå. (Likaså är menskopp helt fantastiskt, men det är ju ett annat område.)

Svar: Hej, tack för kommentarn! Exakt, detta har helt glömts bort, varför? Önskar dehär med tillsatta hormoner i kroppen skulle undvikas så långt som möjligt, vist, det finns för och nackdelar med dem också, lika så med allt, men önskar unga kunde ta ställning till omedvetenheten kring hormoner och känns efter hur man sje påverkas kroppsligen och mentalt för att sedan hitta det som funkar sin själ. Tack för tipset! <3
Emma Simons