Prestationsångest

Hur känner ni igen er med prestationsångest? I senaste avsnittet av I Nöd Och Lust av Petra & Linn pratas om bl.a. prestationsångest P. känner inför sitt mål att göra det bästa jobbet allltid. 
 
Prestationsångest är rädsla för att misslyckas eller rädsla för att man inte ska lyckas leva upp till sina egna eller andras förväntningar. En ångest liknande upplevelse som personer kan få i samband med att de förväntas prestera något där andra personer har förväntningar på personen. Det kan vara allt från att hålla tal till att utföra större arbeten. Det är stor risk för prestationsångest när man får för höga krav på sig som man känner att man inte kan leva upp till. Prestationsångest räknas inte som en psykiatrisk diagnos, men man kan ändå må psykiskt dåligt.
 
Jag känner jätte mycket igen mig i prestationsångest just när det kommer till att skapa och designa något personligt som sedan skall presenteras, visas upp och accepteras av någon annan. Jag är jätte rädd för kritik samtidigt som jag älskar det. Jag anser att kritik är bättre än beröm eftersom man lär sig, får riktig feedback och bara kan göra bättre. Alla vill ju växa och utveckla sig bättre. Ett av mitt problem är att jag tar kritiken personligen, jag överför kritiken på mig själv personligen. En hypotes med att jag tar kritiken personligen grundar sig väl då i en lägre självkänsla eller självförtroende, jag tror inte på min egen kunskap och begåvning? Jag vet att det jag skapar och designar faller majoriteten i tycke, man alla inte och så skall det ju vara, alla är vi olika. Jag är perfektionist och strävar efter att bli 100% nöjd med allt, vilket tar energi, tid och resulterar i många projekt som jag inte velat visa upp pga att jag inte är helt nöjd och även rädd för att andra ska se felen och kritisera dessa. Jag får beslutsångest för val och alternativ jag gör genom processen som tar så länge, allt från att göra en söm synlig eller inte på ett plagg kan ta så länge, och sedan välja vilket utseende en söm skall ha. En beslutsångest som skapar prestationsångesten över att det finns så många val och möjligheter att jag blir rädd att välja fel. Men vad är då bättre, att inte leverera något alls och inte kunna växa eller att visa halvdanta projekt och få feedback till att utvecklas? 
 
Jag vill bli bättre på att Våga. Våga sätta mig över denna prestationsångest rädsla och slänga ut arbeten som är bra, men enligt mig inte perfekta. Jag vill Våga pröva och göra flera misstag än att aldrig prova. Jag vill bli bättre på att ta kritik av arbeten, men inte personligen. 
 
 
LessIsMore design fashion
0 kommentarer