10 Tidlösa klassiker att investera i

 

.........................

Hittade på Damernas Värld en lista med 10 tidlösa modeklassiker, allt från väskor, skor, plagg och smycken som är lika snygga år efter år, som aldrig går ur mode och som det lönar sig för den stilsäkre kvinnan att investera i.

Mode trender kommer och går, från säsong, trender och årstid. Ven vi vet alla nyckelplagg som är lika tjusiga sommar, vinter, vår och höst. Med rätt accessoarer, styling och form har vi en garderob 365 dagar om året men alltid en möjlighet att bära en ny stylad trend varje dag. Som den vita krispiga bomullsskjortan, trenchcoaten och det stilrena silversmycket. Här handlar det om stora investeringar med lång livslängd, älskade av modevärldens största ikoner.

.........................

 
Modeklassiker 1: It-väskan

Grace Kelly fastnade på bild 1956 när hon försökte dölja sin gravidmage med en Hermèsväska – it-väskan var född. I början av 2000-talet dominerades modevärlden av en maximalistisk stil med många synliga logotyper.

Modeklassiker 2: Ballerinaskon

Varifrån ballerinaskon härstammar behöver knappast förtydligas. Repetto skapade sin första danssko 1947 och fick senare i uppdrag av Brigitte Bardot att göra en variant anpassad till promenader utomhus.

Modeklassiker 3: Pilotglasögonen

Ray-Bans pilotglasögon lanserades 1937 och var avsedda för amerikanska flygvapnet. Efter att den amerikanska generalen och nationalhjälten Douglas MacArthur landstigit på Filippinerna under andra världskriget med ett par Aviators på näsan började de användas av både ungdomar och krigsveteraner.

rayban 1629krPILOTGLASÖGON MED GULDFÄRGADE BÅGAR, 1 629 KR, RAY-BAN

Modeklassiker 4: Trenchcoaten

Burberrys klassiska trenchcoat tillverkades i första hand åt den brittiska armén under första världskriget (trench betyder dike/skyttegrav på engelska). Traditionellt är rocken kakifärgad och dubbelknäppt med tio knappar.

burberry 1795 euro
TRADITIONELL TRENCHCOAT, 17 040 KR, BURBERRY.

Efter andra världskriget blev plagget populärt genom bland andra Humphrey Bogart, som bar den i filmen Casablanca från 1942. Filmklassikern Breakfast at Tiffany’s gjorde den eftertraktad även hos damerna.

Modeklassiker 5: Scarfen

Den kanske mest ikoniska scarfen av dem alla, Hermès 90 x 90-centimeters Carré som väger 65 gram, introducerades 1937. Trycket görs individuellt för varje scarf och det finns över 2000 unika utformningar.

hermes 4 300 krSCARF BRIDES DE GALA, 4 300 KR, HERMÈS.

Det mest klassiska motivet är från 1957 och heter Brides de gala och har hästbetsel som motiv. Drottning Elizabeth II bar en Hermèsscarf på ett brittiskt frimärke 1956 och Grace Kelly använde en som mitella för sin brutna arm.

Modeklassiker 6: Vita bomullsskjortan

På 1920-talet vände Coco Chanel upp och ner på kvinnornas stil och introducerade ett mer maskulint mode. Det plockades upp av dåtidens filmstjärnor som Greta Garbo och Marlene Dietrich, som gjorde gubbyxorna och den vita skjortan till sina.

dagmar 1595 krPRISVÄRD VIT SKJORTA, JUST NU PÅ REA 877 KR, DAGMAR.

Patti Smith såg androgyn och cool ut i en vit skjorta på sitt första album Horses år 1975. Därmed blev plagget ett måste även bland rockfans världen över.

Modeklassiker 7: Silversmycket

Ett klassiskt silversmycke som kan bäras både till fest och till vardags är något av ett måste.

georg jensen 65000krHALSBAND I VITT GULD, DEW DROP, 65 000 KR, GEORG JENSEN.

Det danska smyckesföretaget Georg Jensen har sedan starten 1904 kombinerat jugendformer och en kärlek till naturen, något som speglas i det tidlösa halsbandet Dew drop, designat av svenska Torun Bülow-Hübe, den första kvinna som vann världsrykte som silversmed.

Modeklassiker 8: Coctailringen

En av de mest kända juvelauktionerna ägde rum 1887 på Louvren då den franska kronans juveler såldes. Som enda fransman var juveleraren Frederic Boucheron där och köpte diamanterna till sin fru som ett löfte om hans eviga kärlek. Därmed blev Boucheron känd som den stora kärleksjuveleraren. På 1950-talet bar divor som Maria Callas och Sophia Loren Boucherons tidlösa cocktailringar.

Modeklassiker 9: Skinn och mockabyxorna

I och med hippiekulturens intresse för den amerikanska ursprungsbefolkningens kläder blev skinn och mocka populärt under 1970-talet. Westernreferenser återkommer ofta, som hos Ralph Lauren. Ljusa mockabyxor känns extra rätt den här säsongen, då hippiens årtionde utan tvekan är tillbaka stilmässigt.

Modeklassiker 10: Armbandsuret

Det första armbandsuret som vi känner igen det gjordes till drottningen Maria Karolina av Neapel 1810. Cartiers Tankklocka skapades av Louis Cartier 1917, inspirerad av pansarvagnarna vid fronten.

cartier 32179 krKLOCKKLASSIKER, 32 179 KR, CARTIER.

Det är en av de klockor som har blivit mest kopierade och burits av storheter som Jackie Kennedy, prinsessan Diana och Yves Saint Laurent.

damernas värld fashion hållbarhet mode sustainability
0 kommentarer