Den Nya Enkelheten-ELLE 1992

Som jag nämnde tidigare hittade jag hemma en ELLE från 1992. Förutom gammalt skrattretande mode och dietrer baserade på mycke kolhydrater, fanns mycket intressant läsning. En annan värld, årtionde och levnadssätt.. Vad som var på tapetern då var allt annat från vad som idag cirkulerar i vår värld. Tänk vad allt har förändrats under så kort tid, allt från elektronik, samhälle, vetenskap, tankar och forskning.. Tror ingen förutspådde ett samhälle som det idag ser ut, på gott och ont.
Men. Artikeln "Den Nya Enkelheten" Av Johan Ohlson från ELLE´s tidning nr. 8. Augusti 1992 fångade mitt största intresse.
 
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 
Den Nya Enkelheten
 
"Nu kastar vi statusjakten, de snabba pengarna, skrytsamheten och egoismen på skräphögen. Vi slänger ut det överlastade klitschiga 80-talet. Kvar får vi det naturliga, okonstlade och enkla. En ny livsstil är född." 
 
..med dessa ord inleds huvudrubriken. Var vi redan då på spåret med att förändra vårt kommande 2000-tal till ökad medvetenhet för mental hälsa, natur och ett avskalat levnadssätt, vad som verkligen spelar roll och är en faktor till vår genuina lycka, men vad hände? 
Jag kommer samla några meningar av denna artikel vilka jag tycker lyfter fram denna tyngdpunkt som vi än idag strävar efter, och som vi gör små framsteg i, men lika väl faller mellan raderna, som ändå borde vara starkare och med större initsiativ.. 
.....
 
"Det tar så mycket tid att tjäna ihop till ett "gott" liv att man aldrig hinner leva det. ..En ny enkelhet började eftersträvas, det enkla livet kommer tillbaka. Orsaker; - pendeleffekten - pris- miljö- & hälsomedvetandet, den nya ekonomiska situationen..Vi har fått en mer "plockgodismentalitet", vi bär och använder kostym och hoplappade jeans från samma garderob, vi väljer utifrån oss själva och mer medvetet. nu vill vi återskapa det "naturliga" icke-konstruerade och personliga. 30-talet, funktionalismen, en "modern" tid för nutidsmänniskan, "bestående värden", "livskvalitet", "respekt för hantverk", "kvalitet", "specialicering" etc.
Respekten för erfarenhet och kunnande kommer tillbaka... 
 
..För att återupptäcka och gå tillbaka till något mycket äldre. En klädbutik idag är som en godispåse med sitt enorma utbud av allt i alla färger. "Det är svårt att gå in i en affär därför att vi ställs inför så många val. Vi köper tre T-shirts, tre par skor och samma jacka i tre färger. Nästa säsong är färgerna ändå fel". I framtiden kommer vi att göra fler noggranna val. För en enklare konsumtion innebär inte att vi kommer att välja sämre kvalitet. Tvärtom, vi kommer prioritera, välja färger, former och material med längre livslängd. Vi kommer fortfarande att spendera pengar, men på ett annat sätt. Vi kommer att tänka igenom inköpen mer och det kommer bli mindre utrymme för impuls. Det finns också en kvalitet i att vi tvingas till mera genomtänkta val. Nämligen att vi måste ta reda på mera om oss själva. Om våra verkliga behov och önskningar. Dessutom kommer vi att befrias från en mängd mer eller mindre meningslösa små dagligval. 
Mode-designern kommer att få allt mindre betydelse. Trend-designerns tid är över, så också haute couture. Färre kontraster. En lång period av mediumtoner. Mer och mer sofistikerade. Det väsentliga blir att kläder fungerar, att de är acord i samklang med personligheten. Kraven på god kvalitet och tidlös stil minskar inte, inte heller kravet på orginalitet, däremot förväntar man att kläder skall motsvara sitt pris.
Tillbaka till det ifrågasättande sättet att konsumera och värdera. Börskraschen i New York 1987-allt varar inte för evigt, pengar är otrogna och skapar inte Gud. Kalles-kaviar, fredagsmys och hemma middagar. Inredning och design representeras med organalitet och hantverk. Älska dig själv och din familj, nära och kära. Familjeliv, kvinnors höjda röster, kvalitet, äkta grädde och smör, grill i trädgården..
Status är ett stort socialt nätverk. Inte den dyraste Porsche eller största villan. Viktigast är att vara bekant, "att känna alla".
"Ärlighet" lyssna till själens och intellektets behov. Andlig "enkelhet", "koppla av och varva ner". Nu är vi tillbaka till naturen igen, men med huvudet kallt. Och i väntan på att den optimala elbilen ska ta oss dit, sorterar vi sopor och kör bensinsnålt, blyfritt och med avgasrenare. Och sover gott...
Det här med enkelhet är inte lätt.. Många menar att "den nya enkelheten" bara är ett ytligt återsken av 60-talet. Men inte bara 40-talisten, utan också yuppien har många löften att infria, räntor att betala, gräsmattor att klippa.. Tacka för att man längtar efter en ny enkelhet.."
 
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 
Med dessa ord lämnar jag ett öppet frågetecken utan svar, varken ett Rätt eller Fel.
 
Var Står Vi Idag?
 
 
 
design elle feminism hållbarhet inspiration konsumtion mode sustainability
0 kommentarer