Festplagg som strålar av DV

Hittade av tidningen Damernas Värld fem tips på hur du får dina festplagg att stårla. Detta är något vi måste börja engagera oss i mera för att minska intrycket av fastfashion och överkonsumtion.
 
Vad som är viktigt som konsument men som vi sällan reflekterar över är just vårt egna arbete med plagg. Hur vi vårdar våra investerinagr, våra kläder, just med tanke på skötsel. Målet är att skapa en optimal livslängd av våra produkter..
Tack vare vår egna kunskap, medvetenhet och motivation kan vi hålla våra kläder vackra, hela och i bästa skick lite längre. Om vi bara vårdade dem på det sätt de kräver. Hållbarheten av ett plagg är i dagens läge alldeles för kort, mycket pga konsumentens oerfarna och oengagerade egna engagemang i produkterna. Detta KAN och SKA vi ändra på. Genom att vårda våra produkter bättre, öka dess livslängd, öka hållbarheten och minska konsumtionen av fast fashion, skapar vi bättre förutsättningar för framtiden och vår miljö. 
 
Av Damernas Värd hittas denna artikel, publicerad 29 maj 2017 i samarbete med Comfort@damernasvarld.se
 
"Den lilla svarta. Den silkiga blusen. De där härliga partyplaggen som bara får komma ut ur garderoben vid särskilda tillfällen. De kan vara svåra att ta hand om, tvätta och hålla fräscha. Vi ger dig våra bästa tips för dina festkläder.
Party on!
 
1. Håll formen. Häng långklänningar i en hög garderob för att slippa veck. Låt kläder med tunga detaljer, som stenar och paljetter, ligga vikta för att de inte ska hängas ut. Dina kashmirtröjor kan du tvätta för hand men häng aldrig ut dem på en galge utan låt dem torka liggande. Oavsett om du tvättar för hand eller i maskin, använd textilbalsam, det vill säga sköljmedel. Det gör att materialet inte töjs ut eller att tyget blir stelt. Dessutom blir dina kläder inte lika skrynkliga i tvätten.
rc-fest-1000
 
2. Den lilla svarta, blåa och röda. Ta hand om färgerna i dina festplagg genom att använda tvättmedel anpassat för färgad tvätt och ett textilbalsam. Ja, du läste rätt! Textilbalsam hjälper till att bevara färger i plaggen och minskar slitage som gör att dina kläder ser urtvättade ut, som till exempel noppor.
multicolor_1000
 
3. Elektriskt laddad. Fina sidenblusar kan du tvätta på syntetprogrammet med ett fint tvättmedel och torka försiktigt på galge. Använd ett textilbalsam eftersom det motverkar statisk laddning, som annars kan störa vilken festkväll som helst. Här kan du läsa mer om vad som händer med kläderna när de tvättas och hur du kan motverka slitage med ett textilbalsam.
 
4. Dyk i med händerna. Vissa festplagg är ömtåligare än andra. Särskilt kläder i satäng och mohair, eller plagg med fina detaljer, som pärlor och paljettmönster. Handtvätta enkelt dina ömtåligare plagg, och använd textilbalsam för att minska på slitage. Så håller plaggen länge. Läs mer om hur du handtvättar här.
 
5. Softa. Precis som vissa material är känsliga kan huden ibland bli irriterad och påverkas negativt av starka dofter och medel. Ett sköljmedel för känslig hud minskar irritation och vårdar dina kläder precis lika bra som ett vanligt sköljmedel och textilbalsam.

Sist men inte minst…

Kanske viktigast av allt – använd dina festplagg, göm inte undan dem i garderoben!

Bonustips! Att vika eller inte vika? Det kan vara klurigt det där. Vilka plagg kan med fördel vikas. Vilka är big vika-no-no? Här kan du lära dig mer om hur du förvarar dina kläder på bästa sätt."

MakeItLast damernas värld design fashion fastfashion hållbarhet sustainability säkerstil
0 kommentarer