Om att skryta

"Romantisera stress och trötthet"

Fastnade på dessa rader när jag läste en artikel på Elle´s hemsida, elle.se. Artikeln handlade om saker man gensat skall sluta med i sitt beteende, Nr 2 löd som följer:

"Om du frågar någon hur hen mår (och väntar på ett ärligt svar) får du ofta höra att personen är trött och stressad. Att vara trött har blivit en norm i vårt samhälle och av någon anledning har det blivit romantiserat att ha mycket att göra. Människor tycker om att skryta om hur få timmar de sov i natt, hur många timmar i sträck de jobbade eller att de har gått ett helt år utan att ha semester. Det är få människor som skryter om att de äntligen har fått 8-9 timmars sömn eller att de mådde så bra av att ligga och titta på tv hela gårkvällen. Eftersom vi är vana vid att alla andra har mycket att göra försöker även vi att planera in så mycket som möjligt i vår kalender när vi i själva verket bör fråga oss – är det här normalt? Ska vi stressa så här mycket och är det värt att vara så här trött?"

 

Det fick mig att regera när jag tidigare i morse skrollade genom mitt Instagram flöde, fastnar på en vän som jobbar inom modebranschen, där hen laddat upp en bild och kommenterat något i stil med: "15 timmars jobb igår. 4 timmars sömn och vi fortsätter idag".. Av vilken anledning skriva detta om man inte vill skapa uppmärksamheten av hur hårt man jobbar, hur duktig man är, hur driftig och hur andra ska paja på axeln, säga hur duktig man är men att man måste ta det lite lugnare & allt därimellan?  Vad är detta för sjuk bekräftelse uppmärksamhet som blir som ett adrenalin och beroende? 

Jag gillar tanken mera att visa sitt arbete, framgång och karriär tyst och låte de nyfikna chockeras och själva forska vidare i framgången, samt låte de intresserade inspireras och hejja på framgången. 

 

Min fråga. Vad får eller vad fick oss att bli såna arbetsnarkomaner som söker adrenalinet, kicken & bekräftelsen av andra i vårt arbete all vi glömmer ta hand om oss själva, sätta oss i första rum & njuta längs vägen? Ibland behöver man utföra dessa dagar när kroppen vill sjunka ihop av utmattning men målet är fortfarande för långt borta att se enda man kan göra är jobba på, men lägg alltid tanken om livskvaliteten är värd att offra för det? 

elle
0 kommentarer