– Självklart är jag inte perfekt men jag shoppar medvetet och tror på plagg som håller över tid och att ALDRIG slänga textilier i hushållssoporna.

Kan det vara så att vi tror att det är krångligare än det är att agera hållbart när vi shoppar kläder? Kanske är det inte alls så svårt som vi föreställer oss? För vad det egentligen handlar om är att ställa sig själv frågan: “Behöver jag den här?”.

–  Lösningen är ju inte att vi helt ska sluta konsumera men vi måste tänka om och tänka rätt. Och faktiskt ställa oss frågan, behöver jag ett par till pumps, en till stickad tröja när jag redan har tio liknande på hög? menar stilexperten, artisten och programledaren för podden Säker Stil, Emilia de Poret.

Problemet som de flesta kanske upplever är att man innerst inne vet att man inte direkt behöver den där tröja men att man så otroligt gärna vill ha den. Hur ska man tänka då?

–  Ja, det är klart att även jag trillar ju dit ibland. Som nu senast i Paris när jag inte kunde låta bli ett par svarta slingbacks från Dior som jag absolut inte behövde. Men mina grundregler är att jag ser till att ta hand om mina plagg, ge bort eller sälja plagg jag inte behöver och aldrig slänga textilier i hushållssoporna.

“En in, en ut” är en bra garderobsregel att följa så länge man gör något vettigt av det där plagget som åker ut som att sälja, skänka eller återvinna. Emilia de Poret menar att vi har alldeles för mycket plagg i våra garderober och att det bästa shoppingtipset faktiskt kan vara gratis.

– En stilsäker garderob behöver absolut inte vara särskilt stor. Med enkla knep kan basplaggen uppdateras och kännas som nya igen, sätt ett nytt skärp på kappan eller ett par coola broscher på kavajslaget och vips känns plagget nästan nytt. Dessutom, de flesta av oss har ju på tok för många plagg i garderoben att vi glömmer bort vad vi faktiskt har. Mitt bästa hållbara shoppingtips är därför att ”shoppa” i din egen garderob. Helt gratis och faktiskt så härligt när du blir ”nyförälskad” i ett gammalt plagg.

Emilia hyllar svenska designers som Filippa K och House of Dagmar som jobbar med hållbara material och tidlös design. Svenskt mode ligger i framkant när det gäller att sätta hållbarhet på agendan och Emilia nämner också stora aktörer som H&M, Lindex och KappAhl som aktivt jobbar för att gå mot en mer hållbar modeframtid. Att det skulle vara svårt att få till en hållbar men också säker stil håller Emilia inte med om.

– Det handlar ju om att bygga upp en bra bas som håller över tid. Plagg av hög kvalitet med tidlösa snitt som går att kombinerar med varandra och som inte går ur modet.

Vilka är då dina bästa tips för en hållbar garderob?

– Hitta din stil och plagg som är ”du”, plagg som du trivs i och som du vill bära om och om igen. När man känner sig trygg i sin stil och trivs känner man inte heller behovet av att köpa nytt hela tiden. Dessutom, satsa på hållbara material, kvalitet och garderobens klassiker – nyckelplaggen som alltid är rätt.