Preventivmedel

HORMONELLA PREVENTIVMEDEL

Eftersom jag senast syltat in mig på preventivmedel och kvinnor har jag googlat runt lite. Jag har lärt mig mera om menstruationscykeln, hormoner och kanske för första gången verkligen förstått hur kvinnokroppen fungerar med dessa hormon delar av månaden med resultatet att man känner sig på topp och några dagar på botten.. Aningen fashinerad av hur kroppen är klok och verkligen fungerar som den gör! Sen bli rjag mera fashinerad av hur människor kunnat skapa mediciner av alla slag, och i detta fall preventivmedel som skall förhindra att man blir gravid! Medans jag läste hur olika preventiv fungerar på olika sätt och vad som sker i kroppen bara bubblade det av lycka hur klok forskning kan vara och hur betydande resultat kan skapas! 

Hittade denna text av många på sidan FITTLIFE. Här är en kort presentation om grundarna till sidan:

.......................................................................................

 

"Hela 75% av alla kvinnor lider nån gång i livet av underlivsbesvär ... men när det kommer till underlivet då ska det minsann hållas tyst om det. Det är hög tid att vi sätter stopp för det, här och nu. Det är hög tid att vi förenar oss, suddar bort tabut, och börjar prata om problemen ... Vi hoppas att FITTLIFE både kan förebygga uppkomsten av problem samt hjälpa redan drabbade ... Ingen ska behöva gå runt och känna sig ensam i sina besvär.

FITTLIFE.se är sidan som inte fanns när vi själva behövde den som mest. Vi ägnade flera år av vår ungdom att söka bot på våra underlivsbesvär som vi båda fick pga att vi inte tålde p-piller. Det lidande vi gick igenom önskar vi inte någon annan. Alla förtjänar och har rätt till ett ”fabulous fittlife”!

//Susanne och Sophie"

-Hur Härliga Kvinnor!? Om alla vi skulle vara likadanna, ösa fram våra problem så andra skulle dela med sig av sina och inte tävla i att lysa och gläsa mest! 

.......................................................................................

Såhär lyder texten:

Hormonella preventivmedel såsom p-piller ställer till med mycket mer bekymmer än du får information om hos läkaren, gynekologen eller ungdomsmottagningen. Faktum är att en del personer helt enkelt inte tål hormonerna som finns i preparaten. De flesta av oss får enbart information om att blodpropp är den stora risken med exempelvis p-piller, men om man läser det finstilta om biverkningar på tex Jasmine så står det att vanliga biverkningar (1-10 av 100) är (källa: fass.se):

 • svampinfektion i slidan
 • huvudvärk, migrän
 • nedstämdhet
 • illamående
 • vitaktig tjock flytning från slidan
 • menstruationsrubbningar, mellanblödningar, smärta i brösten, ömmande

“Faktum är att en del personer helt enkelt inte tål hormonerna som finns i preparaten”

Andra förekommande besvär om man är överkänslig mot hormonerna är:

 • Urinvägsinfektion
 • Torrhet och sprickor i underlivet
 • Illaluktande flytningar

Klåda i underlivet, Viktuppgång, Problem med matsmältningen, kan vara Candida överväxt, Större bröst – kan verka härligt men ett tecken på skadliga hormonrubbningar. Psykiskt: förvärrad PMS, lättretad, känslig, ledsen, nära till gråt, ilsken, deprimerad, ökat pubertalt beteende som är lätt att förväxla med att vara tonåring

Myter om hormonella preventivmedel

 • Att den enda faran med p-piller är blodpropp och då endast om du har anlag för blodpropp inom familjen
 • PMS och menssmärtor blir bättre av p-piller. Så är verkligen inte alltid fallet. Ofta är det tvärtom och det blir värre
 • Besvär med p-piller är milda och övergående
 • P-piller är bästa och enklaste preventivmedlet som finns. (Tips! Se istället icke-hormonella preventivmedel: Kondom, Pessar, Kopparstav)

ICKE HORMONELLA PREVENTIVMEDEL

För dig som är överkänslig mot hormonella preventivmedel (tex p-piller, p-stav, minipiller) så finns det icke-hormonella alternativa preventivmedel som är minst lika säkra. Och för dig som är miljömedveten om kropp och natur.

Kondom

Kondom är ett mycket säkert preventivmedel som inte innehåller några hormoner. Kondomer är också det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar.

Pessar

Den äldsta formen av preventivmedel. Miljövänligt både för kropp och natur. Ett pessar är en liten kupa av silikon som man placerar I slidan över livmodertappen. På så sätt förhindras spermier från att ta sig in I livmodern. Pessar används tillsammans med spermiedödande medel. Pessaret ska sitta kvar minst sex timmar efter samlaget.

Det kan vara svårt att veta att pessaret sitter exakt rätt, lite övning kan krävs.

Säkra perioder (appar)

The basics: en kvinna är fertil, dvs kan bli gravid under en period som kallas för ägglossningsfasen. Ägglossning inträffar emellan två menscykler. Alltså är man fertil och kan bli gravid under ett par dagar ca. 1-2 veckor innan man får mens. En ”säker” period är när man inte har ägglossning. Att använda säkra perioder som preventivmedel är alltså att ha sex när man inte har ägglossning.

Bra att veta är att spermier kan överleva upp till 5 dygn i livmodern så vill man vara extra försiktig bör man inte heller ha oskyddat sex dagarna runt ägglossningsperioden. Och även avbruten sex. (mer nedan)

Mer tekniskt: det finns appar som kan hjälpa dig att hålla koll på dina ägglossningsperioder. De bygger oftast på att du skriver in när du får mens och efter några månader kan den beräkna när du kommer att få mens och när du bör ha ägglossning.

Andra appar bygger på att kroppen går igenom temperaturförändringar under en menscykel som kan indikera när du har ägglossning.

Några appar att kolla in:

Clue, Natural Cycles, P-tracker, Womans log

Avbruten sex

För att säkra den säkra perioden ännu mer kan man även ha avbruten sex vilket innebär att mannen inte får utlösning (”kommer”) i kvinnan. Notera dock att det ändå finns en risk att bli gravid vid avbruten sex då det kan finnas spermier i något som kallas för försatsen (strax innan utlösningen). Men det blir mindre chans än om mannen ”kommer” i dig.

Kopparspiral

Kopparspiral är en liten spiral som förs upp av en gynekolog och sitter sedan permanent i livmodern tills den tas ut. Kopparspiral fungerar på samma sätt som en hormonspiral men istället för hormoner är det koppar som är det aktiva medlet som gör spermier och ägg funktionsodugliga.  OBS Notera att detta preventivmedel inte är utan problem, t.ex. tål vissa personer inte koppar. Se Stories för några historier om kopparspiral.

 

.......................................................................................

0 kommentarer